ADATTAR.NMHH.HU

Való Világ 7 "barométer"


A televíziós valóságshow-kat kiemelt érdeklődés övezi, ezért a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság a ValóVilág legfrissebb szériáját is – a korábbi évadokhoz hasonlóan – heti rendszerességgel vizsgálja. A folyamatos vizsgálattal párhuzamosan a korábbi gyakorlatnak megfelelően zajlik az aggályos tartalmak (szexualitás, meztelenség, trágárság, dohányzás, alkoholfogyasztás stb.) szűrése, amelynek eredményeit heti periodicitással dolgozzuk fel.

A "barométer" elsődleges célja, hogy a hatósági vizsgálatokon túlmutató módszerekkel megragadja, valamint szemléltesse a műsorban megjelenő aggályos tartalmak változásaités ezek nézettségi trendekkel összekötött változásait. A programban előforduló káros motívumokat kvantitatív módszerekkel elemezzük, amelyek lehetőséget adnak az időbeli változások átalakulások kimutatására is. Az adatszolgáltatás 2014. november 16-tól követi a ValóVilág 7 szériájának műsorait, amely kizárólag az esti kiadásokra fókuszál.

Az előző szériák tapasztalataiból kiindulva a szexualitás, a szexuális kontextusban megjelenő meztelenség, a trágár kifejezések gyakorisága, valamint negatív magatartásmintaként a dohányzás és az alkoholfogyasztás bemutatása mentén tanulmányozzuk az adásokat. A vizsgálatban használt elemzési egység a káros viselkedésmintákat közvetítő jelenet. A jeleneteket annyiszor regisztráljuk, ahány alkalommal azokat a műsorszerkesztő az összefoglalóban megjeleníti. A heti bontásban közzétett adatokat a napi jelenetszámok (előfordulások) átlagolásával számítottuk ki. A problémás tartalmak közül egyedül a trágársággal kapcsolatban alkalmazunk eltérő módszertant, mivel a durva, trágár kifejezések gyakorisága könnyen számszerűsíthető. Ebben az esetben nem a jelenetek, hanem a szavak előfordulása képezi az elemzési egységet.

A szexualitás és a meztelenség megjelenését a szoros korrelációjukra tekintettel összevontuk, így a két tartalmat egy kategóriába vontuk össze. A szexualitás megjelenése során annak vizuális és verbális szinten történő reprezentációját is figyelembe vettük, így a szexualitásra vagy szexuális tevékenységre vonatkozó szóbeli utalások is megjelentek a regisztrált jelenetszámokban.

A korábbi tapasztalatok is alátámasztják, hogy a valóságshow-k jellegzetes velejárói a durva, trágár kifejezések, amelyeket nem minden esetben némítanak el. Ezért jelen szériában különös figyelmet fordítunk a káromkodások regisztrációjára, illetve azok osztályozására. A trágár kifejezések besorolását az érvényben lévő korhatár-kategóriák kritériumrendszere alapján végezzük.

Fokozottan aggályos tartalomnak tekinthető a villalakók részéről folyamatosan tapasztalható gyakori alkoholfogyasztás és dohányzás. A kategóriát érintően azokat a jeleneteket rögzítjük a statisztikába, amelyek egyértelműen dohányzást vagy alkoholfogyasztást mutatnak be.
« vissza

Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság

1015 Budapest, Ostrom u. 23-25.
Levélcím: 1525. Pf. 75
Tel: (06 1) 457 7100
Fax: (06 1) 356 5520
E-mail: info@nmhh.hu

Magyarország címere

Az NMHH
Médiatanácsa

1088 Budapest, Reviczky u. 5.
Tel: (06 1) 429-8600
(06 1) 267-2590
Fax: (06 1) 267-2612
E-mail: info@nmhh.hu

A Médiatanács
tagjai

MTVA Támogatási Terület

1088 Budapest, Pollack Mihály tér 10., I. emelet
Tel: (06 1) 327 2020, 267 5151
E-mail: info@tamogatas.mtva.hu
Web: http://tamogatas.mtva.hu

Itt is találkozhatunk...

Médiatanács a Facebookon YouTube Médiatanács Médiatanács-blog (184x80)
© 2012 NMHH Minden jog fenntartva | Impresszum | Szerzői jogok | Segédprogramok, kompatibilitás | Készítette: Venczel Dávid