ADATTAR.NMHH.HU

Hallgatottsági adatok (Szonda Ipsos - Rádió Navigátor)

A Szonda Ipsos adataiból kiindulva a magyarországi rádiós piacról, az egyes műsorszolgáltatói típusok közönségarányáról és a leghallgatottabb műsorszámokról is feltett szándékunk teljesebb képet mutatni. Az ORTT 2003-tól vásárolja meg a Szonda Ipsos és a GfK Hungária által jegyzett szolgáltatást. Az adatszolgáltatás megtervezése során arra törekedtünk, hogy a felhasználók általános képet kapjanak a magyar társadalom rádióhallgatási szokásairól. (Az információkat a Szonda Ipsos és a GfK Hungária Piackutató Intézet hozzájárulásával tettük közzé (www.szondaipsos.hu).)

A Szonda Ipsos és a GfK Hungária szolgáltatásának célja az ügynökségi, médiatulajdonosi munka segítése a különböző rádióadók közönségének részletes elemzésén keresztül. Mindezek mellett a célcsoport-szerkesztésben és -modellezésben is komoly asszisztenciát nyújt. Az adatfelvétel a Nemzeti Médiaanalízis részeként, önkitöltős módszerrel történik. A kérdezettek egy héten keresztül folyamatosan töltik a "Rádiónaplót", megkérik őket, hogy jelöljék, mely időszakokban, milyen rádióadókat hallgattak. Évenként több mint 31.000 főt keresnek meg a fenti módon, az így nyert populáció a 15 év feletti korosztály tekintetében reprezentatív. Az adatfelvétel folyamatos, a kutatók minden hónap utolsó hetét veszik nagyító alá, és az év minden hónapjában azonos nagyságú minta kerül lekérdezésre.

A fenti metodika alapján létrehozott adattár segítségével megvizsgálhatjuk a rádióhallgatási szokásokat (rádióhallgatás gyakorisága, rádióhallgatás negyedórás bontásban, műsorcentrikus elemzés, országos és budapesti helyi rádióadók), valamint az egyes médiumok hallgatóiról is információkat gyűjthetünk (demográfia, életstílus jellemzők, vagyoni helyzet, nem, életkor, jövedelem, lakás, ESOMAR státusz, iskolai végzettség, foglalkozás, érdeklődési terület, szabadidő, a háztartás ellátottsága).

Az itt közölt adatok a Rádió Navigátor (a Szonda Ipsos saját fejlesztésű elemző szoftvere, amely a Rádiónaplós mérés adataihoz való hozzáférést biztosítja) segítségével hoztuk létre (további információk http://www.szondaipsos.hu/hu/uzletagaink/media/medkut internetes címen keresztül érhetőek el).

Az Ipsos 2010-től hibrid metodikát alkalmaz, tehát részben vezetékes telefonos (CATI), részben pedig online (CAWI) adatfelvétellel történik. A rádióhallgatási adatok felvételének módszere a Day-After-Recall (DAR), azaz a „tegnapos” módszer, mely módszernek megfelelően az interjúban az interjúalany előző napi tevékenységének felidézésére kerül sor és az egyes tevékenységek közben történő rádióhallgatások rögzítésére. Az adatok felvétele napi egyenletes alminták alkalmazásával történik. A mintahiba nagysága a teljes népességre vonatkozóan a 2000 fős kutatási hullámokban, maximum +-2,2%. Ez azt jelenti, hogy maximum ekkora intervallumban mozoghatnak az eredmények. A mintahiba nagysága szűkebb célcsoportokra vonatkozóan ennél természetesen magasabb, például Budapestre vonatkozóan maximum +-5,4%; 18-49-es korcsoportra vonatkozóan pedig maximum +-2,7%.

A diagramokban használt rövidítések

8 oszt: 8 osztályos végzettséggel rendelkező válaszadók
szmképző: szakmunkás végzettséggel rendelkező válaszadók
középisk: középiskolai végzettséggel rendelkező válaszadók
aktív-n.a.: aktív, foglalkozásáról azonban nem rendelkezünk információkkal
sm., bm., mg.-i munkás: segédmunkás, betanított munkás, mezőgazdasági munkás

Rádiós közönségmutatók

Reach (elérés) a műsor által elért közönség nagysága a teljes célcsoporthoz viszonyítva, százalékban kifejezve.

Average Time Spent (ATS) (átlagosan eltöltött idő) egy hallgató a műsornak átlagosan hány százalékát hallgatta meg.

Share (közönségarány) a műsor az elhangzás ideje alatt a célcsoport teljes rádióhallgatásának mekkora hányadát "szerezte meg" (%). Itt időt osztunk idővel, a műsorra fordított összes hallgatást osztjuk az összes (más adókat is) hallgatás idejével.

« vissza

Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság

1015 Budapest, Ostrom u. 23-25.
Levélcím: 1525. Pf. 75
Tel: (06 1) 457 7100
Fax: (06 1) 356 5520
E-mail: info@nmhh.hu

Magyarország címere

Az NMHH
Médiatanácsa

1088 Budapest, Reviczky u. 5.
Tel: (06 1) 429-8600
(06 1) 267-2590
Fax: (06 1) 267-2612
E-mail: info@nmhh.hu

A Médiatanács
tagjai

MTVA Támogatási Terület

1088 Budapest, Pollack Mihály tér 10., I. emelet
Tel: (06 1) 327 2020, 267 5151
E-mail: info@tamogatas.mtva.hu
Web: http://tamogatas.mtva.hu

Itt is találkozhatunk...

Médiatanács a Facebookon YouTube Médiatanács Médiatanács-blog (184x80)
© 2012 NMHH Minden jog fenntartva | Impresszum | Szerzői jogok | Segédprogramok, kompatibilitás | Készítette: Venczel Dávid